UPSHIFT je program koji realizuje Razlivalište, u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Namenjen je mladima uzrasta 13-19 godina koje podstiče da rešavaju probleme u svom okruženju, poboljšavaju život u zajednici i preuzimaju stvari u svoje ruke.

Naša misija u okviru UPSHIFT-a jeste da omogućimo mladima pristup znanju i veštinama koje ne mogu da steknu u formalnom obrazovanju i aktivno se uključe u poboljšanje života i rešavanje problema u svojoj zajednici. Takođe smo veoma posvećeni inkluziji mladih iz osetljivih društvenih grupa i onima kojima su ovakve prilike teže dostupne. Na kraju, sebi smo zadali zadatak da pristup i metodologiju kojom se služimo delimo i prilagođavamo u saradnji sa obrazovnim ustanovama i time dorpinesemo reformama u obrazovanju.

UPSHIFT program se sprovodi širom sveta, a mi smo imali preveliko zadovoljstvo da budemo tim koji će lansirati pilot projekat u Srbiji, gde se održava dva puta godišnje i svaki put je usmeren na drugu regiju zemlje. Sezona 2018/2019 obuhvata radionice u sledećim gradovima:

Godine 2020 u Srbiji će biti održana još dva UPSHIFT ciklusa. Za pravovremene informacije o konkursima i radionicama možete pratiti našu Instagram stranicu.

Program se sastoji iz tri faze: konkurs, radionice i realizacija rešenja uz pomoć mentora.

skoplje3
Radionice

traju tri dana – 10 timova prijavljenih na konkurs koji prođu u finale rade sa nama na rešenju svog problema. Svaki tim dobija svog mentora koji ih usmerava i pomaže da razlože problem i razumeju ga iz različitih perspektiva. Ono po čemu je UPSHIFT tako poseban jeste energija i atmosfera u kojoj se radionice odvijaju – iako radimo od jutra do večeri, imamo mnogo prostora za druženje, đuskanje, razmenjivanje iskustava između timova i mentora. Uz to, svi mentori i fasilitatori su mladi ljudi koji se ovim pozivom bave iz ljubavi i vere u motivaciju i moć novih generacija.

5E3C5756
Konkurs

se dva puta godišnje otvara za sve mlade koji žive u regiji zemlje na koji se dotični UPSHIFT ciklus odnosi. Timovi koji broje 3-5 članova mogu da prijave probleme koje bi želeli da reše u svom okruženju

5E3C5960
Realizacija

5 pobedničkih timova dobija po 2000 evra i podršku svoh mentora da u narednim mesecima sprovede svoje rešenje u delo.

UPSHIFT program se sprovodi u zemljama širom sveta. Za informacija o globalnom programu, prati ovaj link.

Vanja Mlađenović

KOORDINATORKA UPSHIFT PROJEKTA

Razlivalište je otvoreno za saradnju sa školama, organizacijama i pojedincima koji žele da se priključe projektu. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju ili imate pitanja na temu UPSHIFT programa, možete se obratiti koordinatorki Vanji Mlađenović putem mejla vanja.mladjenovic@razlivaliste.org