Otvoren je treći po redu UPSHIFT konkurs koji pruža podršku onima koji žele da unaprede život u svom okruženju, steknu uvid, razumevanje i praktične veštine za rešavanje problema u društvu i prirodi oko nas. Mladi će moći da realizuju svoje ideje kroz interaktivne radionice, mentorski program i finansijsku podršku do 2000 evra.

Konkurs je otvoren za sve mlade uzrasta od 13 do 19 godina koji žive na teritoriji Nišavskog okruga (grad Niš i opštine Aleksinac, Doljevac, Merošina, Ražanj, Gadžin Han i Svrljig kao i gradske opštine Medijana, Pantelej, Crveni krst, Palilula i Niška Banja). Prijave su otvorene do 20. Marta 2020.

Kakav problem mogu da prijavim?

Verovatno se svakog dana ili nedelje suočavate sa nekom situacijom koja vam se ne dopada ili biste voleli da je promenite, za svoje i tuđe dobro. Prijavite se putem ovog linka ako:

  • vidite na koji način dijalog između raznih društvenih grupa može da se poboljša, i kako tolerancija i poštovanje različitosti mogu da utiču na veću solidarnost u društvu
  • mislite da kritičko razmišljanje i razvoj drugih veština kod mladih kao i uključivanje u društveno-korisne inicijative doprinosi samostalnosti i zapošljivosti 
  • primećujete da uloga mladih može da bude zastupljenija kad govorimo o održivom razvoju, zaštiti životne sredine i klimatskim promenama
  • imate bilo koju drugu ideju za razvoj mladih, unapređenje dijaloga i delovanja za opšte dobro
  • smatrate da je važno da mladi razvijaju svoju informatičku pismenost i da mediji više izveštavaju o solidarnosti, empatiji, poštovanju različitosti i sl.
  • ste radi da se aktivirate u programima ravnopravnosti devojaka i momaka
  • verujete da je važno povezivati i razmenjivati ideje mladih iz različitih društvenih grupa i raditi na zajedničkom stvaranju kulturnih i umetničkih sadržaja koji promovišu društvenu slogu.

Ovo su samo neki od primera, a vi budite radoznali i obratite pažnju na probleme sa kojima se i sami suočavate – dokle god rešenje može da unapredi društvene odnose, solidarnost i jednakost, kao i veće učešće mladih u društvu. Inspiraciju ćete najbolje pronaći i svom okruženju, školi, porodici, a poslužiće vam i iskustva UPSHIFT-ovaca iz prethodnih ciklusa.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O UPSHIFT-U

Ovde možeš pronaći sve detaljne informacije o UPSHIFT radionicama.

UPSHIFT u Srbiji se održava kvartalno i svaki put je usmeren na drugu regiju, kako bismo pružili priliku mladima iz cele zemlje.

UPSHIFT program se sprovodi kvartalno i svaki put se odnosi na drugu regiju zemlje. Ovog puta pozivamo sve mlade uzrasta 13-19 godina koji žive na teritoriji Nišavskog okruga, gde spadaju – grad Niš i opštine Aleksinac, Doljevac, Merošina, Ražanj, Gadžin Han i Svrljig kao i gradske opštine Medijana, Pantelej, Crveni krst, Palilula i Niška banja. Program je orijentisan na oba pola jednako, bez ikakvih preferencija u korist devojaka ili momaka. Ovim putem posebno ohabrujemo i pozivamo mlade i koji pripadaju raseljenim licima, licima sa invaliditetom i ugroženim grupama, da se prijave za učešće. Prostor i program će biti prilagođeni svim učesnicima.

Treba ti tim od 3 do 5 članova, problem koji želiš da rešiš i volja da nađeš rešenje! Pored toga, ako si maloletan/a, ne zaboravi da od svojih roditelja tražiš dozvolu da, ako budeš odabran/a, prisustvuješ UPSHIFT radionici – trodnevnom druženju sa mentorima i ekipom Razlivališta. Roditelji i staratelji su uvek dobrodošli da nas pozovu i zatraže dodatna objašnjenja o programu.

Tvoj zadatak je da uočiš problem i da nam ga, zajedno sa svojim timom, predstaviš. Potrebno je da pratiš prijavni formular na ovom linku i odgovoriš na sva pitanja. Pored toga, želimo da čujemo i priču iz vašeg ugla – kako i na koji način je taj problem uticao na tebe ili nekoga koga poznaješ. U ovoj fazi ne tražimo rešenje, samo dobro objašnjen problem koji tvoj tim želi da reši.

UPSHIFT je program koji realizuje Razlivalište, u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Namenjen je mladima uzrasta 13-19 godina koje podstiče da rešavaju probleme u svom okruženju, poboljšavaju život u zajednici i preuzimaju stvari u svoje ruke.

Program se sastoji iz nekoliko celina:

 1. Konkurs (10.2. – 20.3.)
 2. Selekcija (21.3. – 27.3.)
 3. Radionice (10.4. – 12.4.)
 4. Realizacija projekata (12.4. – 31.7.)


Svaki tim koji popuni
prijavnu formu ulazi u izbor za sledeću fazu. U finale ulazu 10 timova koji se sastaju sa Razlivalištem i mentorima u Nišu, gde tokom tri dana rade sa mentorima, analiziraju problem, stiču nove veštine i znanja koje će im pomoći da dođu do željenog rešenja! Pet timova koji budu došli do najboljih rešenja dobiće podršku u iznosu do 2000 evra da sprovedu svoju ideju u delo.

Dijalog za budućnost

UPSHIFT se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). UPSHIFT u Srbiji sprovodi partnerska organizacija Razlivalište.

 • FAZA 1 – KONKURS
 • FAZA 2 – SELEKCIJA I PRIPREMA
 • FAZA 3 – RADIONICE
 • FAZA 4 – REALIZACIJA PROJEKTA

Za vreme trajanje konkursa formular za prijavu je otvoren, a vi ste slobodni da nam pišete i postavite pitanje ukoliko imate neku nedoumicu.

Uslovi za prijavu na UPSHIFT su:

 • svi članovi tima moraju biti uzrasta 13-19 godina
 • svi članovi tima moraju živeti na teritoriji okruga na koji se trenutni ciklus odnosi
 • svi članovi tima moraju prisustvovati radionicama
 • svi članovi tima treba da imaju želju da menjaju svoje okruženje na bolje 🙂

Nakon što je konkurs zatvoren, UPSHIFT tim bira najbolje ideje koje imaju potencijal da dođu do rešenja. To znači da ćete dobiti mejl sa obaveštenjem da li je vaš tim prošao dalje! Oni koji prođu u sledeći krug biće pozvani na razgovor sa nama putem Skype-a. Ovom prilikom ćemo se upoznati i popričati o problemima koje ste prijavili na konkurs. Nakon razgovora 10 timova ulazi u finale - kreće zajedno sa nama u UPSHIFT avanturu!

Ovom prilikom će timovi koji uđu u finale dobiti i pripremni zadatak koji će im pomoći da bolje razumeju problem koji žele da reše. Svi timovi su obavezni da ovaj zadatak razrade i donesu ga na radionicu.

Veliki vikend je stigao!

Čeka tri dana intenzivnog rada sa nama. Svakom timu biće dodeljen mentor, koji će vas usmeravati i pomoći vam da kroz analize i planiranje dođete do pravog i realnog rešenja. Na pauzama uz lagani ručak zajedno se družimo sa ostalim timovima i mentorima. Poslednji dan UPSHIFT radionice je ujedno i veliki događaj za sve – ovo je svečana prilika da svoje rešenje predstavite pred žirijem.

Od deset finalista žiri će izabrati 5 najboljih timova koji će dobiti mentorsku pomoć i sredstva u iznosu do 2000 evra koje treba da iskoriste za svoje rešenje. Organizacija i troškovi prevoza do i sa radionice, kao i tri obroka dnevno i užina, su pokriveni za svakog učesnika UPSHIFT-a od strane Razlivališta

Ovo je vreme da primenimo sve što smo naučili. Sprovodimo svoja rešenja u delo! Nakon radionica timovi koji su dobili novčanu podršku nastavljaju rad sa svojim mentorima na realizaciji ideje. Oni koji, po izboru žirija, ne dobiju novčanu podršku a žele da nastave sa realizacijom će takođe dobiti punu podršku od nas i biće im obezbeđen mentor/ka i tromesečno praćenje od strane Razlivališta.

GDE? KAD?

UPSHIFT 3 radionice održaće se u hotelu New City u Nišu, na adresi Vožda Karađorđa 12, u periodu 10-12. April 2020. godine. Prevoz, svi obroci i opravdanja u slučaju izostanka iz škole su obezbeđeni od strane Razlivališta.