Otvoren je treći po redu UPSHIFT omladinski izazov koji pruža podršku onima koji žele da unaprede život u svom okruženju, steknu uvid, razumevanje i praktične veštine za rešavanje problema u društvu i prirodi oko nas.

Ako uočavate problem koji biste voleli da rešite, mi ćemo vam u tome pomoći! Na vama je da okupite tim i javite nam se putem ovog linka. Najbolje očekuje mentorska i novčana podrška u iznosu do 2000 evra!

Kakav problem mogu da prijavim?

Verovatno se svakog dana ili nedelje suočavate sa nekom situacijom koja vam se ne dopada ili biste voleli da je promenite, za svoje i tuđe dobro. 

Mislite da vašim vršnjacima sa smetnjama u razvoju treba prilagođen prostor za učenje? Mislite da je vreme da se vaš kraj ozbiljno pozabavi reciklažom? Voleli biste da vam je kulturni sadržaj pristupačniji? Da li ljudi koji se kreću u invalidskim kolicima mogu imaju pristup objektima u vašem kraju? Da li vam je potrebna bolja edukacija na polju psihičkog zdravlja? Ili nečega što biste voleli da znate, a nije vam dostupno u školi? 

Ovo su samo neki od primera. Inspiraciju ćete najbolje pronaći i svom okruženju, školi, porodici, a poslužiće vam i iskustva UPSHIFT-ovaca iz prethodnih ciklusa.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O UPSHIFT-U

Ovde možeš pronaći sve detaljne informacije o UPSHIFT radionicama.

UPSHIFT u Srbiji se održava kvartalno i svaki put je usmeren na drugu regiju, kako bismo pružili priliku mladima iz cele zemlje.

UPSHIFT program se sprovodi kvartalno i svaki put se odnosi na drugu regiju zemlje. Ovog puta pozivamo sve mlade uzrasta 13-19 godina koji žive na teritoriji Nišavskog okruga, gde spadaju – grad Niš i opštine Aleksinac, Doljevac, Merošina, Ražanj, Gadžin Han i Svrljig kao i gradske opštine Medijana, Pantelej, Crveni krst, Palilula i Niška banja. Program je orijentisan na oba pola jednako, bez ikakvih preferencija u korist devojaka ili momaka. Ovim putem posebno ohabrujemo i pozivamo mlade i koji pripadaju raseljenim licima, licima sa invaliditetom i ugroženim grupama, da se prijave za učešće. Prostor i program će biti prilagođeni svim učesnicima.

Treba ti tim od 3 do 5 članova, problem koji želiš da rešiš i volja da nađeš rešenje! Pored toga, ako si maloletan/a, ne zaboravi da od svojih roditelja tražiš dozvolu da, ako budeš odabran/a, prisustvuješ UPSHIFT radionici – trodnevnom druženju sa mentorima i ekipom Razlivališta. Roditelji i staratelji su uvek dobrodošli da nas pozovu i zatraže dodatna objašnjenja o programu.

Tvoj zadatak je da uočiš problem i da nam ga, zajedno sa svojim timom, predstaviš. Potrebno je da pratiš prijavni formular na ovom linku i odgovoriš na sva pitanja. Pored toga, želimo da čujemo i priču iz vašeg ugla – kako i na koji način je taj problem uticao na tebe ili nekoga koga poznaješ. U ovoj fazi ne tražimo rešenje, samo dobro objašnjen problem koji tvoj tim želi da reši.

UPSHIFT je program koji realizuje Razlivalište, u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Namenjen je mladima uzrasta 13-19 godina koje podstiče da rešavaju probleme u svom okruženju, poboljšavaju život u zajednici i preuzimaju stvari u svoje ruke.

Program se sastoji iz nekoliko celina:

 1. Konkurs (10.2. – 20.3.)
 2. Selekcija (21.3. – 27.3.)
 3. Radionice (10.4. – 12.4.)
 4. Realizacija projekata (12.4. – 31.7.)


Svaki tim koji popuni
prijavnu formu ulazi u izbor za sledeću fazu. U finale ulazu 10 timova koji se sastaju sa Razlivalištem i mentorima u Nišu, gde tokom tri dana rade sa mentorima, analiziraju problem, stiču nove veštine i znanja koje će im pomoći da dođu do željenog rešenja! Pet timova koji budu došli do najboljih rešenja dobiće podršku u iznosu do 2000 evra da sprovedu svoju ideju u delo.

 • FAZA 1 – KONKURS
 • FAZA 2 – SELEKCIJA I PRIPREMA
 • FAZA 3 – RADIONICE
 • FAZA 4 – REALIZACIJA PROJEKTA

Za vreme trajanje konkursa formular za prijavu je otvoren, a vi ste slobodni da nam pišete i postavite pitanje ukoliko imate neku nedoumicu.

Uslovi za prijavu na UPSHIFT su:

 • svi članovi tima moraju biti uzrasta 13-19 godina
 • svi članovi tima moraju živeti na teritoriji okruga na koji se trenutni ciklus odnosi
 • svi članovi tima moraju prisustvovati radionicama
 • svi članovi tima treba da imaju želju da menjaju svoje okruženje na bolje 🙂

Nakon što je konkurs zatvoren, UPSHIFT tim bira najbolje ideje koje imaju potencijal da dođu do rešenja. To znači da ćete dobiti mejl sa obaveštenjem da li je vaš tim prošao dalje! Oni koji prođu u sledeći krug biće pozvani na razgovor sa nama putem Skype-a. Ovom prilikom ćemo se upoznati i popričati o problemima koje ste prijavili na konkurs. Nakon razgovora 10 timova ulazi u finale - kreće zajedno sa nama u UPSHIFT avanturu!

Ovom prilikom će timovi koji uđu u finale dobiti i pripremni zadatak koji će im pomoći da bolje razumeju problem koji žele da reše. Svi timovi su obavezni da ovaj zadatak razrade i donesu ga na radionicu.

Veliki vikend je stigao!

Čeka tri dana intenzivnog rada sa nama. Svakom timu biće dodeljen mentor, koji će vas usmeravati i pomoći vam da kroz analize i planiranje dođete do pravog i realnog rešenja. Na pauzama uz lagani ručak zajedno se družimo sa ostalim timovima i mentorima. Poslednji dan UPSHIFT radionice je ujedno i veliki događaj za sve – ovo je svečana prilika da svoje rešenje predstavite pred žirijem.

Od deset finalista žiri će izabrati 5 najboljih timova koji će dobiti mentorsku pomoć i sredstva u iznosu do 2000 evra koje treba da iskoriste za svoje rešenje. Organizacija i troškovi prevoza do i sa radionice, kao i tri obroka dnevno i užina, su pokriveni za svakog učesnika UPSHIFT-a od strane Razlivališta

Ovo je vreme da primenimo sve što smo naučili. Sprovodimo svoja rešenja u delo! Nakon radionica timovi koji su dobili novčanu podršku nastavljaju rad sa svojim mentorima na realizaciji ideje. Oni koji, po izboru žirija, ne dobiju novčanu podršku a žele da nastave sa realizacijom će takođe dobiti punu podršku od nas i biće im obezbeđen mentor/ka i tromesečno praćenje od strane Razlivališta.

GDE? KAD?

Svaki UPSHIFT ciklus se održava u drugom gradu i odnosi se na drugi okrug Srbije. Tokom trajanja radionica biće obezbeđeni obroci i osveženje za sve učesnice i učesnike, ali i opravdanja za slučaj izostanaka iz škole. UPSHIFT program se sprovodi u zemljama širom sveta. Ako razumeš engleski i želiš da saznaš više o globalnom programu, prati ovaj link.