UPSHIFT 2.O NOVI SAD

Ko je spreman za poletanje?!

PAŽNJA! KONKURS JE PRODUŽEN DO 7.10. U 23:59H!

Srećno 🙂

UPSHIFT je program koji u okviru zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost” podstiče mlade da rešavaju probleme u svom okruženju, poboljšavaju život u zajednici i preuzimaju stvari u svoje ruke. Konkurs je otvoren za sve mlade uzrasta 13-19 godina koji žive na teritoriji Južnobačkog okruga i imaju želju da ulepšaju život u svom okruženju.

Da li prepoznaješ problem u svom okruženju?  

Da li želiš da pomogneš nekome ko ima problem?

Da li želiš da sa svojom ekipom stvoriš nešto strava?

To može da bude:

 • opremljena biblioteka ili igralište
 • bolja komunikacija među vršnjacima
 • bolja infrastruktura za starije komšije
 • zeleniji park
 • bolje prilike za tvoje vršnjake sa smetnjama u razvoju
 • manje traćenja hrane, odeće, tehnologije
 • dobar / smislen / zdrav provod u kraju
 • nasmejana lica u tvom okruženju
 • zanimljivije prilike za učenje

….sve što ti padne na pamet!

Pusti mašti na volju, razmisli o prizorima, stvarima ili ponašanjima koje srećeš svakog dana a ne sviđaju ti se. Budi ona/j koji će da ih promeni! Mi ćemo ti pomoći da nađeš rešenje!

Imam ideju! Šta sad?

U okviru UPSHIFT programa organizujemo trodnevne radionice za 10 timova – autore najboljih ideja koje se prijave na naš konkurs. Tokom 3 dana timovi će raditi sa mentorima, analizirati problem, steći nove veštine i znanja koje će im pomoći da dođu do željenog rešenja! Pet timova koji budu najvrednije radili dobiće podršku i do 2000 evra da sprovedu svoju ideju u delo!

Tvoj zadatak je da uočiš problem, okupiš tim koji broji 3-5 članova i prijaviš se preko ovog linka. Ako imaš dodatna pitanja, piši nam putem mejla ili Facebook-a.

Ako te intrigira ova tema, ali ti treba inspiracija, pogledaj kako je bilo na UPSHIFT-u u Beogradu i kojim su se problemima bavili tvoji vršnjaci. Možeš da posetiš i našu FB stranicu ili nas zapratiš na Instagram-u kako bi ostao/la u toku sa dešavanjima u Razlivalištu. 

Prijavi se!

FAZA 1 – KONKURS

Konkurs traje od 4.9. do 1.10.2019.

Za to vreme formular za prijavu je otvoren, a vi ste slobodni da nam pišete i postavite pitanje ukoliko imate neku nedoumicu. Uslovi za prijavu na UPSHIFT 2.0 su:

– svi članovi tima moraju biti uzrasta 13-19 godina

– svi članovi tima moraju živeti na teritoriji Južnobačkog okruga

– svi članovi tima moraju prisustvovati radionicama u Novom Sadu u periodu 24-26. oktobar 2019.

– svi članovi tima treba da imaju želju da menjaju svoje okruženje na bolje 🙂

FAZA 2 – SELEKCIJA I PRIPREMA

Nakon što je konkurs zatvoren, UPSHIFT tim bira najbolje ideje koje imaju potencijal da dođu do rešenja. To znači da ćete nakon zatvorenog konkursa dobiti mejl sa obaveštenjem da li je vaš tim prošao dalje! Oni koji prođu u sledeći krug biće pozvani na razgovor sa nama putem Skype-a. Ovom prilikom ćemo se upoznati i popričati o problemima koje ste prijavili na konkurs. Nakon razgovora 10 timova ulazi u finale – 24. oktobra kreće zajedno sa nama u UPSHIFT avanturu!

Ovom prilikom će timovi koji uđu u finale dobiti i pripremni zadatak koji će im pomoći da bolje razumeju problem koji žele da reše. Svi timovi su obavezni da ovaj zadatak razrade i donesu ga na radionicu.

FAZA 3 – RADIONICE

Veliki vikend je stigao!

Nalazimo se 24. oktobra u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu, u Ulici Antona Čehova 4.

Tamo nas  čeka tri dana intenzivnog rada. Svakom timu biće dodeljen mentor, koji će vas usmeravati i pomoći vam da kroz analize i planiranje dođete do pravog i realnog rešenja. Na pauzama uz lagani ručak zajedno se družimo sa ostalim timovima i mentorima. 26. oktobar je poslednji dan UPSHIFT radionice, za koji ćete se spremiti – ovo je svečana prilika da svoje rešenje predstavite pred žirijem.

Od deset finalista žiri će izabrati 5 najboljih timova koji će dobiti mentorsku pomoć i sredstva u iznosu do 2000 evra koje treba da iskoriste za svoje rešenje.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O UPSHIFT-U

Ovde možeš pronaći sve detaljne informacije o UPSHIFT radionicama.

UPSHIFT u Srbiji se održava kvartalno i svaki put je usmeren na drugu regiju, kako bismo pružili priliku mladima iz cele zemlje.

 • Ko može da učestvuje?

Svi mladi od 13-19 godina koji žive u opštinama na koje se odnosi trenutni UPSHIFT. UPSHIFT 2.0 otvoren je za sve koji žive u Južnobačkom okrugu. To obuhvata sledeće opštine: Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bečej, Beočin, Srbobran, Vrbas, Žabalj, Novi Sad, Titel, Temerin i Sremski Karlovci. Program je orijentisan na oba pola jednako, bez ikakvih preferencija u korist devojaka ili momaka. Ovim putem posebno ohabrujemo i pozivamo mlade i koji pripadaju raseljenim licima, licima sa invaliditetom i ugroženim grupama, da se prijave za učešće. Prostor i program će biti prilagođeni svim učesnicima.

 • Šta mi treba da se prijavim?

Treba ti tim od 3 do 5 članova, problem koji želiš da rešiš i volja da nađeš rešenje!

Pored toga, ako si maloletan/a, ne zaboravi da od svojih roditelja tražiš dozvolu da, ako budeš odabran/a, prisustvuješ UPSHIFT radionici – trodnevnom druženju sa mentorima i ekipom Razlivališta. Roditelji i staratelji su uvek dobrodošli da nas pozovu i zatraže dodatna objašnjenja o programu.

Programu mogu prisustvovati mladi koji nam donesu potpisano odobrenje od roditelja ili saglasnost o učešću (ako su takmičari punoletni).

 • Kako da se prijavim?

Tvoj zadatak je da uočiš problem i da nam ga, zajedno sa svojim timom, predstaviš. Potrebno je da pratiš prijavni formular i odgovoriš na sva pitanja.

Pored toga, želimo da čujemo i priču iz vašeg ugla – kako i na koji način je taj problem uticao na tebe ili nekoga koga poznaješ. U ovoj fazi ne tražimo rešenje, samo dobro objašnjen problem koji tvoj tim želi da reši.

 • OK, prijavili smo se, šta sad?

Nakon što žiri pregleda svaku prijavu, odabraće timove koji ulaze u uži krug. Oni će biti pozvani na Skype intervju i tom prilikom će porazgovarati sa nama o problemu koji su prijavili. U odnosu na vašu motivaciju, razmišljanje i razumevanje problema, izabraćemo 10 finalista koji će sa nama provesti 3 dana radeći na svom rešenju!

Na radionici te čeka intenzivan rad, ali i zabavno druženje s mentorima i vršnjacima. Svi timovi će naučiti kako da prepoznaju, analiziraju i rešavaju probleme u svom okruženju. Pet timova koji predstave rešenja za koje žiri proceni da su u datom trenutku najpogodnija za realizaciju će dobiti do 2.000 eura i mentora da realizuju svoju ideju tokom naredna 3 meseca.

GDE? KAD?

UPSHIFT u Novom Sadu se dešava 24, 25. i 26.10.2019. u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu, na adresi Antona Čehova 4.

Tokom trajanja radionica biće obezbeđeni obroci i osveženje za sve učesnice i učesnike, ali i opravdanja za slučaj izostanaka iz škole.

UPSHIFT program se sprovodi u zemljama širom sveta. Ako razumeš engleski i želiš da saznaš više o globalnom programu, prati ovaj link.

PRIJAVI SE!

Dijalog za budućnost

UPSHIFT realizuje Razlivalište, u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).