U četvrtak, 30. marta Razlivalište i BEUM, u saradnji sa Izraelskom ambasadom organizovali su jedan skroman ali plodonosan skup. Imali smo priliku da ugostimo kadete Izraelske Diplomatske Akademije –  Alex Gandler i Karen Pery. Oni su nam predstavili presek startap scene u Izraelu, i brojke su zaista iznenađujuće! Van SAD, Izrael je na prvom mestu po razvoju startap kompanija.

Kako je jedna od temi ovog događaja bila i Hi Tech inovacije, govorili smo o služenju vojnog roka u Izraelu. Možda zvuči čudno u prvi mah, ali ova obaveza ima veliki uticaj na stvaranje startapova , budući da upravo u okviru vojne službe postoje ozbiljni istraživački centri. S obzirom da je vojni rok obavezan za sve, i u trajanju od dve godine, pruža se velika mogućnost da se steknu nova znanja kao i da se razviju interesovanja i unaprede veštine. Svakako pomaže i što je Izrael veliki centar sajber bezbednosti.

Podrška koja se u Izraelu pruža mladim start-up kompanijama oseća se u više aspekata. Ekosistem koji ih podržava detaljno je razvijen. U okviru programa Muslala, studentima umetnosti u Jerusalimu data je zgrada koju su ulepšali i potom od nje napravili svojevrsni centar za kolege umetnike i zanatlije. Tu je i sve popularniji zajednički prostor za rad, pod nazivom New Spirit koji sasvim sigurno svojim imenom dočarava atmosferu među mladim preduzetnicima u Izraelu. Ono što nam je posebno ostavilo utisak jeste 8200 Social Project – program koji podržava rešavanje društvenih problema putem novih tehnoloških sredstava. Nakon pet meseci ispunjenih radionicama, događajima i sastancima sa uspešnim poslovnim ljudima, mladi preduzetnici imaju priliku da predstave svoje ideje  pred eminentnim investitorima.

Zahvalni smo Alexu i Karen što su sa nama podelili kako društveno preduzetništvo funkcioniše u zemlji koja na tom polju prednjači.