U četvrtak, 27. februara, u Hotelu Srbija u Vršcu, trodnevnom design thinking radionicom startovao je izazov za mlade Generation Unlimited. Izazov za mlade deo je globalnog GenU programa, koji se ove godine prvi put organizuje i u Srbiji. Program podržavaju UNICEF i UNDP, a realizuje Razlivalište uz podršku Saveza izviđača Srbije.

Prijave za program bile su otvorene od 7. decembra do 10. februara, za mlade sa teritorije cele Srbije od 14 do 24 godina starosti. Mladi su prepoznali ovo takmičenje kao sjajnu priliku da reše društvene izazove i unaprede zajednicu u kojoj žive, nauče kako da razviju ideje i implementiraju ih, a uz to dobiju mogućnost za finansijsku i mentorsku podršku. Broj prijava je bio visok, a sledećih 10 timova iz različitih delova Srbije je izabrano da uđe u program:

1. Tim Pruži ruku (Marko Janković, Bojan Japundžić, Nikola Bajić, Nađa Petrović, Marija Mladenović). Problem koji su uočili tiče se nedovoljne socijalne uključenosti mladih sa smetnjama u razvoju. Mentor tima je Dragana Jovčić.

2. Tim Romani Asvin (Alma I Anita Kajtazi, Andrijana Mikulović, Goran Petrović). Prepoznali su problem nedovoljne informisanosti o mogućnostima obrazovanja mladih Roma i Romkinja. Mentorka tima je Milica Antić.

3. Tim Here2Help (Nikola Vasiljević, Aleksa Kostić, Aleksandar Stanković, Zagorka Golubović). Uočili su da studenti ne dobijaju adekvatnu podršku za rešavanje problema mentalnog zdravlja. Mentorka tima je Lana Nikolić.

4. Tim Erudita (Aleksandra Pandurović, Jovana Jevremović, Milena Vukadinović, Ivana Đoković). Problem kojim se ovaj tim bavi jeste neobaveštenost mladih o različitim mogućnostima na polju omladinskog aktivizma. Mentor tima je Marko Stanković.

5. Tim Super mladi rešavaju stvari (David Zdravković, Ivan Bergand, Zoran Krstić). Ovaj tim uočio je problem nedostatka samopouzdanja mladih prilikom traženja posla. Mentorka tima je Katarina Čežek.

6. Tim EcoEmergency (Marija Živanović, Jelena Adamović, Katarina Pantelić). Ovaj tim je prijavio problem neosvešćenosti mladih o mogućnostima ekološkog unapređenja životne sredine. Mentorka tima je Sara Čortan.

7.  Tim Nasa (Sofija Stojanović, Neda Mladenović, Anica Živković, Anđela Radovanović). Članice ovog tima postavljaju pitanje: da li formalno obrazovanje adekvatno priprema mlade ljude za samostalan život? Mentorka tima je Polina Čečina.

8. Tim Together-was (Aleksandra Milić, Branka Paunić, Katarina Maksimović, Lazar Pavlović). Članovi ovog tim udružili su snage na rešavanju problema vršnjačkog nasilja među mladima. Mentor tima je Dražen Zacero.

9. Tim Borci za mlade (Dragana Cvetković, Danica Cvetković, Andjelina Stanojković, Mladen Bajrić). Smatraju da se mora poboljšati položaj mladih slepih i slabovidih osoba u našem društvu. Mentorka tima je Katarina Kel

10. Tim We Can Together (Miloš Selaković, Miloš Žunjić, Pavle Savić, Marija Stojkovac, Aleksa Stanišković). Ovaj tim uočio je da se srednjoškolci sa invaliditetom suočavaju sa nizom problema usled odsustva vršnjačke i sistemske podrške. Mentorka tima je Kristina Stojiljković.

Kroz trodnevnu radionicu, timovi su uz podršku mentora razvijali rešenje za problem koji su prijavili na konkurs. Trećeg dana timovi su imati priliku da predstave rešenje stručnom žiriju koji su činili: Bojan Rošić iz kompanije Microsoft Srbija, Katarina Anđelić iz fondacije Petlja, Aleksandra Andjelić iz UNICEF-a i Sofija Ftes iz UNDP-a. Na osnovu kriterijuma izvodljivosti, uticaja i inovativnosti, žiri je izabrao pet timova koji su dobili 1.000 dolara i mentorsku podršku za realizaciju rešenja koja su dizajnirali. To su: Borci za mlade, Erudita, EcoEmergency, Nasa i Romani Asvin. Čestitamo! U naredna tri meseca oni će raditi na razvijanju i implementaciji svojih rešenja. Nakon toga, u junu će najbolji timovi i njihove ideje imati priliku da se takmiče za 20.000 dolara na globalnom GenU omladinskom izazovu, zajedno sa kolegama iz ostalih 40 zemalja u kojima se program sprovodi.


Čestitamo svim timovima koji su ostvarili pravo na učešće na takmičenju, a ostale ohrabrujemo da se prijave za neku od narednih aktivnosti Razlivališta: https://razlivaliste.org/.