UPSHIFT je program namenjen mladima uzrasta 13-19 godina kojima omogućava pristup znanju i veštinama koje ne mogu da steknu u formalnom obrazovanju i podstiče ih da se aktivno uključe u rešavanja problema u svojim zajednicama.

Program se sastoji iz tri faze: konkurs, radionice i realizacija rešenja uz pomoć mentora.

skoplje3
Radionice

traju tri dana – 10 timova prijavljenih na konkurs koji prođu u finale rade sa nama na rešenju svog problema. Svaki tim dobija svog mentora koji ih usmerava i pomaže da razlože problem i razumeju ga iz različitih perspektiva. Ono po čemu je UPSHIFT tako poseban jeste energija i atmosfera u kojoj se radionice odvijaju – iako radimo od jutra do večeri, imamo mnogo prostora za druženje, đuskanje, razmenjivanje iskustava između timova i mentora. Uz to, svi mentori i fasilitatori su mladi ljudi koji se ovim pozivom bave iz ljubavi i vere u motivaciju i moć novih generacija.

5E3C5756
Konkurs

se dva puta godišnje otvara za sve mlade koji žive u regiji zemlje na koji se dotični UPSHIFT ciklus odnosi. Timovi koji broje 3-5 članova mogu da prijave probleme koje bi želeli da reše u svom okruženju

5E3C5960
Realizacija

5 pobedničkih timova dobija po 2000 evra i podršku svoh mentora da u narednim mesecima sprovede svoje rešenje u delo.

18. i 19. jula 2020. godine održaće se UPSHIFT 3 koji će prvi biti ceo u onlajn formatu. Prijave za timove su još uvek otvorene.

Program u Srbiji realizuje Razlivalište u okviru regionalnog programa “Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije” koji sprovode UNDP, UNICEF i Unesco, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF)Naša misija u okviru UPSHIFT-a jeste da omogućimo mladima pristup znanju i veštinama koje ne mogu da steknu u formalnom obrazovanju i aktivno se uključe u poboljšanje života i rešavanje problema u svojoj zajednici.

Sara Čortan

KOORDINATORKA UPSHIFT PROJEKTA

Razlivalište je otvoreno za saradnju sa školama, organizacijama i pojedincima koji žele da se priključe projektu. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju ili imate pitanja na temu UPSHIFT programa, možete se obratiti Sari putem mejla sara.cortan@razlivaliste.org