Šta je UPSHIFT?

 UPSHIFT je program namenjen mladima koji su, kao i ti, spremni da se suoče sa svakodnevnim izazovima u okruženju i pokušaju da ih reše. Kroz UPSHIFT radionicu, proces osmišljavanja rešenja i njegove realizacije bićeš u prilici da, zajedno sa svojim timom, stekneš sva potrebna znanja i podršku da svoju ideju sprovedete u delo. Radionica se održava onlajn, a uz pomoć stručnih mentora možete doći do novčane podrške u visini do 2000 evra za realizaciju vaše ideje. Okupi ekipu i prijavi se!

Konkurs je otvoren za sve mlade između 13 i 19 godina koji žive na teritoriji Zapadne Srbije i Šumadije (Mačvanski, Kolubarski, Zlatiborski, Moravički, Raški, Šumadijski, Pomoravski i Rasinski okrug).

Program se sastoji iz tri faze:

1. Konkurs

Konkurs je otvoren do 24. avgusta! Okupi ekipu, dogovorite se koji problem želite da rešite u svojoj zajednici i prijavite se za UPSHIFT. Nakon završetka konkursa ćemo vam javiti da li ste prošli dalje.

2. Onlajn radionice

Na onlajn radionicama 12. i 13. septembra svaki tim dobija mentora i zajedno sa njim/njom prolazi kroz interaktivan proces u okviru kog razrađuje svoju ideju. Potrebno je da tvoja ekipa bude oba dana na radionicama.

3. Realizacija

Nakon onlajn radionica, u periodu od 13. septembra do 30. novembra, 8 timova dobija priliku da nastavi rad sa mentorom i finansijsku podršku do 2.000 evra da predložena rešenja pretvore u uspešan projekat.

Pogledaj kako je bilo na prethodnim događajima

Sve važne informacije za UPSHIFT

UPSHIFT u Srbiji se održava kvartalno i svaki put je usmeren na drugu regiju, kako bismo pružili priliku mladima iz cele zemlje da učestvuju i razvijaju preduzetničke veštine. Namenjen je mladima uzrasta 13-19 godina koje podstiče da rešavaju probleme u svom okruženju, poboljšavaju život u zajednici i preuzimaju stvari u svoje ruke.

Usled okolnosti izazvanih pandemijom, UPSHIFT program se sada sprovodi onlajn. Sve mlade, bez obzira na ograničenja sa kojima se suočavaju, ohrabrujemo da se prijave za učešće!

Sve mlade, bez obzira na ograničenja sa kojima se suočavaju, ohrabrujemo da se prijave za učešće.

Četvrti po redu UPSHIFT namenjen je Zapadnoj Srbiji i Šumadiji. Ako živiš u nekom od sledećih gradova, UPSHIFT je prilika za tebe:

 • Macvanski okrug: Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Šabac
 • Kolubarski okrug: Valjevo, Osečina, Ub, Lajkovac, Mionica, Ljig
 • Zlatiborski okrug: Užice, Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Čajetina, Arilje, Priboj, Nova Varoš, Prijepolje,
  Sjenica
 • Moravički okrug: Čačak, Gornji Milanovac, Lučani, Ivanjica
 • Raški okrug Kraljevo, Novi Pazar, Tutin, Raška, Vrnjačka Banja
 • Šumadijski okrug: Kragujevac, Arandjelovac, Knić, Lapovo, Batočina, Rača, Topola
 • Pomoravski okrug: Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac, Rekovac
 • Rasinski okrug: Kruševac, Varvarin, Trstenik, Ćićevac, Aleksandrovac, Brus;

Uslovi za prijavljivanje na UPSHIFT su:

 • svi članovi tima moraju biti uzrasta između 13 i 19 godina
 • svi članovi tima moraju biti sa teritorije Zapadne Srbije ili Šumadije
 • svi članovi tima moraju prisustvovati online radionicama
 • svi članovi tima bi trebalo da imaju želju da menjaju svoje okruženje na bolje

Tvoj zadatak je da uočiš problem i da nam ga, zajedno sa svojim timom, predstaviš. Potrebno je da pratiš prijavni formular i odgovoriš na sva pitanja. Pored toga, želimo da čujemo i priču iz vašeg ugla – kako i na koji način je taj problem uticao na tebe ili nekoga koga poznaješ. U ovoj fazi ne tražimo rešenje, samo dobro objašnjen problem koji tvoj tim želi da reši.

Program se sastoji iz nekoliko faza:

1. Konkurs (03.08 – 24.08.)
2. Odabir timova za online radionice (25.08. – 31.08.)
3. Online radionice (12.09. – 13.09.)
4. Sprovođenje projekata (13.09 – 30.11.)

 • FAZA 1 – KONKURS
 • FAZA 2 – SELEKCIJA I PRIPREMA
 • FAZA 3 – RADIONICE
 • FAZA 4 – REALIZACIJA PREDLOŽENIH REŠENJA

Za vreme trajanja konkursa (do 24. avgusta) formular za prijavu je otvoren, a vi ste slobodni da nam pišete i postavite pitanje ukoliko imate neku nedoumicu na e-mail sara.cortan@razlivaliste.org.

Uslovi za prijavu na UPSHIFT su:

 • svi članovi tima moraju biti uzrasta 13-19 godina
 • svi članovi tima moraju živeti na teritoriji Zapadne Srbije ili Šumadije
 • svi članovi tima moraju prisustvovati online radionicama
 • svi članovi tima bi trebalo da imaju želju da menjaju svoje okruženje na bolje 🙂

Nakon što je konkurs zatvoren, UPSHIFT tim bira najbolje ideje koje imaju potencijal da doprinesu zajednici na održiv način. To znači da ćete dobiti mejl sa obaveštenjem da li je vaš tim prošao dalje ili ne. Oni koji prođu u sledeći krug biće pozvani na razgovor sa nama putem Skype-a. Ovom prilikom ćemo se upoznati i popričati o problemima koje ste prijavili na konkurs. Nakon razgovora 16 timova kreće zajedno sa nama u online UPSHIFT avanturu!

Ovom prilikom, odabrani timovi će dobiti i pripremni zadatak sa ciljem da bolje razumeju problem koji žele da reše. Svi timovi su obavezni da ovaj zadatak razrade i pošalju ga pre onlajn radionice.

Veliki vikend je stigao!


Poslednjeg dana UPSHIFT radionice dešava se veliki događaj za sve učesnike a to je predstavljanje svog rešenja stručnom žiriju nakon čega sledi ocenjivanje i odabir najperspektivnijih projekata koji dobijaju novčanu i dalju mentorsku podršku. Timovi koji, po izboru žirija ne dobiju novčana sredstva, a žele da nastave sa radom će takođe dobiti punu podršku od nas i biće im obezbeđen/a mentor/ka i tromesečno praćenje od strane Razlivališta.

Ovo je vreme da primenimo sve što smo naučili. Sprovodimo svoja rešenja u delo!

Nakon onlajn radionica, u periodu od 13. septembra do 30. novembra, 8 timova dobija priliku da nastavi rad sa mentorom i finansijsku podršku do 2000 evra da predložena rešenja pretvore u uspešan projekat. 

Ko organizuje UPSHIFT

Program u Srbiji realizuje Razlivalište u okviru regionalnog programa “Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije” koji sprovode UNDP, UNICEF i Unesco, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF)Naša misija u okviru UPSHIFT-a jeste da omogućimo mladima pristup znanju i veštinama koje ne mogu da steknu u formalnom obrazovanju i aktivno se uključe u poboljšanje života i rešavanje problema u svojoj zajednici.

Sara Čortan

KOORDINATORKA UPSHIFT PROJEKTA

 Ukoliko imate nekih pitanja ili vam je potrebna pomoć, javite se Sari na sara.cortan@razlivaliste.org