Šta je UPSHIFT?

UPSHIFT je program namenjen mladima kao što si ti koji su spremni da se suoče sa svakodnevnim izazovima u sopstvenom okruženju i reše ih. Mi smo osmislili proces koji tebi i tvom timu daju sva potrebna znanja i podršku da to uradite. Preko onlajn radionica, pomoći stručnih mentora i prilike da upoznate ostale careve kao što ste vi, do novčane podrške u visini do 2.000 evra za realizaciju vaše ideje. Okupi ekipu i prijavi se!

Program se sastoji iz tri faze:

Konkurs

Konkurs je otvoren do 03.07.! Okupi ekipu, dogovorite se koji problem želite da rešite u svojoj zajednici i prijavite se za UPSHIFT. Nakon prijave mi vam javljamo da li ste prošli dalje na onlajn radionice. 

Onlajn radionice

Na onlajn radionicama 18. i 19. jula svaki tim dobija mentora i zajedno sa njim/njom prolazi kroz interaktivan proces gde do detalja razrađuje svoju ideju i upoznaje ostale upshiftere. Potrebno je da tvoja ekipa bude oba dana na radionicama.

Realizacija

Nakon onlajn radionica 8 timova dobija priliku da nastavi rad sa mentorom i finansijsku podršku do 2.000 evra da planove pretvore u uspešan projekat.

Pogledaj kako je bilo na prethodnim događajima

Sve važne informacije za UPSHIFT

UPSHIFT u Srbiji se održava kvartalno i svaki put je usmeren na drugu regiju, kako bismo pružili priliku mladima iz cele zemlje da učestvuju i razvijaju preduzetničke veštine. Namenjen je mladima uzrasta 13-19 godina koje podstiče da rešavaju probleme u svom okruženju, poboljšavaju život u zajednici i preuzimaju stvari u svoje ruke.

Zbog okolnosti u vezi sa pandemijom, UPSHIFT program se sada sprovodi onlajn. Kako bi program bio dostupan svima, javite nam se kako bismo osigurali uslove za vase učešće. Poziv koji je bio pokrenut za Nišavski okrug je sada proširen na celu Jugoistočnu Srbiju. Hvala svim timovima koji su se tada prijavili, na raspolaganju smo za sva pitanja ukoliko i dalje želite da učestvujete u programu, čemu se iskreno nadamo!

UPSHIFT program se sprovodi kvartalno i svaki put se odnosi na drugu regiju zemlje. Ovog puta pozivamo sve mlade uzrasta 13-19 godina koji žive na teritoriji Jugoistočne Srbije, gde spadaju Podunavski okrug, Braničevski okrug, Borski okrug, Zaječarski okrug, Nišavski okrug, Pirotski okrug, Toplički okrug, Jablanički okrug, Pčinjski okrug – Program je orijentisan na oba pola jednako.

Sve mlade, bez obzira na ograničenja sa kojima se suočavaju, ohrabrujemo da se prijave za učešće i obezbedićemo potrebne uslove za to.

Treba ti tim od 3 do 5 članova, problem koji želiš da rešiš i volja da nađeš rešenje! Pored toga, ako si maloletan/a, ne zaboravi da od svojih roditelja tražiš dozvolu da, ako budeš odabran/a, učestvuješ UPSHIFT radionici – trodnevnom druženju sa mentorima i ekipom Razlivališta. Roditelji i staratelji su uvek dobrodošli da nas pozovu i zatraže dodatna objašnjenja o programu.

Tvoj zadatak je da uočiš problem i da nam ga, zajedno sa svojim timom, predstaviš. Potrebno je da pratiš prijavni formular i odgovoriš na sva pitanja. Pored toga, želimo da čujemo i priču iz vašeg ugla – kako i na koji način je taj problem uticao na tebe ili nekoga koga poznaješ. U ovoj fazi ne tražimo rešenje, samo dobro objašnjen problem koji tvoj tim želi da reši.

Program se sastoji iz nekoliko faza:

1. Konkurs (10.06 – 28.06.)
2. Odabir timova za online radionice (29.06 – 05.07.)
3. Online radionice (18.07 – 19.07.)
4. Sprovođenje projekata (20.07 – 31.09.)

  • FAZA 1 – KONKURS
  • FAZA 2 – SELEKCIJA I PRIPREMA
  • FAZA 3 – RADIONICE
  • FAZA 4 – REALIZACIJA PROJEKTA

Za vreme trajanja konkursa (do 3. jula) formular za prijavu je otvoren, a vi ste slobodni da nam pišete i postavite pitanje ukoliko imate neku nedoumicu na email sara.cortan@razlivaliste.org.

Uslovi za prijavu na UPSHIFT su:

  • svi članovi tima moraju biti uzrasta 13-19 godina
  • svi članovi tima moraju živeti na teritoriji Jugoistočne Srbije
  • svi članovi tima moraju prisustvovati online radionicama
  • svi članovi tima bi trebalo da imaju želju da menjaju svoje okruženje na bolje 🙂

Nakon što je konkurs zatvoren, UPSHIFT tim bira najbolje ideje koje imaju potencijal da doprinesu zajednici na održiv način. To znači da ćete dobiti mejl sa obaveštenjem da li je vaš tim prošao dalje ili ne. Oni koji prođu u sledeći krug biće pozvani na razgovor sa nama putem Skype-a. Ovom prilikom ćemo se upoznati i popričati o problemima koje ste prijavili na konkurs. Nakon razgovora 16 timova kreće zajedno sa nama u online UPSHIFT avanturu!

Ovom prilikom će odabrani timovi dobiti i pripremni zadatak da bolje razumeju problem koji žele da reše. Svi timovi su obavezni da ovaj zadatak razrade i pošalju ga pre onlajn radionice.

Ovom prilikom će timovi koji uđu u finale dobiti i pripremni zadatak koji će im pomoći da bolje razumeju problem koji žele da reše. Svi timovi su obavezni da ovaj zadatak razrade i donesu ga na radionicu.

Veliki vikend je stigao!

Čekaju te dva dana intenzivnog online druženja i rada sa nama. Svakom timu biće dodeljen mentor, koji će vas usmeravati i pomoći vam da kroz metode design thinking-a (slobodni prevod: dizajnerskog načina razmišljanja) dođete do pravog i realnog rešenja. Poslednji dan UPSHIFT radionice je ujedno i veliki događaj za sve – ovo je  prilika da svoje rešenje predstavite pred žirijem.

Od šesnaest timova žiri će izabrati njih osam koji će dobiti mentorsku pomoć i sredstva u iznosu do 2000 evra za svoje rešenje. 

Ovo je vreme da primenimo sve što smo naučili. Sprovodimo svoja rešenja u delo!

Nakon radionica, odabrani timovi dobiće novčanu podršku i nastavljaju rad na realizaciji ideje sa svojim mentorima. Oni koji, po izboru žirija, ne dobiju novčana sredstva, a žele da nastave sa radom će takođe dobiti punu podršku od nas i biće im obezbeđen/a mentor/ka i tromesečno praćenje od strane Razlivališta.

Ko organizuje UPSHIFT

Program u Srbiji realizuje Razlivalište u okviru regionalnog programa “Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije” koji sprovode UNDP, UNICEF i Unesco, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF)Naša misija u okviru UPSHIFT-a jeste da omogućimo mladima pristup znanju i veštinama koje ne mogu da steknu u formalnom obrazovanju i aktivno se uključe u poboljšanje života i rešavanje problema u svojoj zajednici.

Sara Čortan

KOORDINATORKA UPSHIFT PROJEKTA

Ukoliko imate nekih pitanja ili vam je potrebna pomoć, javite se Sari na sara.cortan@razlivaliste.org