Social Impact Award je edukativni program i takmičenje ideja za mlade kojim razvijamo i implementiramo inovativna rešenja za najveće svetske probleme. Naša misija je da promovišemo duh društvenog preduzetništva među mladima i predstavimo im mogućnost da im to bude karijera. Osim u Srbiji, ovaj program postoji u još 20 zemalja sveta.

SIA je naš centralni projekat i celogodišnji program na kome radimo od 2014. godine, podržavajući mlade u razvoju društvenih preduzeća koja se suočavaju sa najizazovnijim problemima našeg vremena. Budući da je na neki način kamen temeljac naše organizacije, u nju je uloženo mnogo truda, strasti, različitih vrsta snaga i improvizacije da bi se prvi put zvanično sprovela u Srbiji 2015. godine. To znači i da su nas ljudi u početku pre prepoznavali kao SIA tim, nego kao Razlivalište. *Mada može biti i da je do imena. 🙂

Veliki doprinos prepoznavanju SIA Srbije na planetarnoj SIA mapi dala je i međunarodna konferencija koja se 2017. godine održala u Beogradu. SIA Samit se svake godine održava u drugoj zemlji, a ovom prilikom se okupljaju organizacioni timovi kao i pobednici konkursa iz svoh zemalja u kojima se program sprovodi, što je priča za sebe i iskustvo koje možete samo lično da doživite ili ga prenesete ako ste u tome vešti kao Andrija, jedan od pobednika konkursa 2018. godine.

Za više informacija poseti Social Impact Award Srbija sajt.

Karavan radionica

Jedan od ciljeva Razlivališta kada je SIA u pitanju bila je aktivacija mladih iz cele Srbije, zbog čega smo proces edukacije i promocije rasporedili na 13 gradova Srbije. U tome nam pomažu naši prijatelji iz drugih organizacija i habova u Beogradu i van njega, a sav sadržaj i znanje koje razmenjujemo ovom prilikom je besplatno i otvoreno za sve, nezavisno od godina i iskustva.

Konkurs

Kruna programa je SIA konkurs društveno ili angažovanih biznis ideja, gde pravo učešča imaju svi državljani Srbije uzrasta od 15 do 30 godina. Nakon završenog konkursa stručni žiri svake godine bira 10 najboljih timova, odosno ideja, koje zatim ulaze u proces inkubacije gde stiču potrebna znanja kroz radionice i mentorske programe kako bi svoju ideju zaista pretvorili u održiv biznis. Tri tima koja se najbolje pokažu na kraju programa dobijaju dodatni period mentorske podrške, novčanu nagradu i put na svetski SIA samit koji se svake godine održava u drugoj zemlji sveta, a 2019. će centar dešavanja biti Kijev.

Inkubacija

SIA inkubacija je velika prilika za sve timove koji prođu u finale konkursa. Radimo na razvoju ideja, prilagođavamo ih, jačamo, istražujemo. Tom prilikom svaki tim dobija svog mentora i ima niz eksperata na raspolaganju – kako tokom radionica koje organizujemo tokom leta, tako i za konsultacije za svaki tim pojedinačno. Tim edukatora prilagođavamo potrebama i prirodi projekata koji se nađu u finalu.

Dodela nagrada

Svečanost godine se održava u oktobru. Svi timovi prezentuju finalnu verziju svoje ideje pred publikom i žirijem, koji istom prilikom glasa i odlučuje se za tri pobednika koji će dobiti glavne nagrade. Ovde proglašavamo i pobednika zajednice (online glasanja), koji takođe dobija mentora i put na međunarodni samit.

SIA Samit 2017 u Beogradu

Treća godina SIA programa u Srbiji je bila specijalna. Pored standardnih faza godišnje agende, bavili smo se i organizacijom krune globalne SIA-e: međunarodnim SIA Samitom koji je 2017. bio smešten u Beogradu. 

U periodu od 31. oktobra do 4. novembra 2017. na Avalu je pristiglo oko 150 mladih inovatora iz Evrope, Afrike i Azije, autora najboljih rešenja za izazove i probleme vremena u kom živimo, vezanih za razlilite oblasti kao što su zdravlje, migracije, obrazovanje, klimatske promene, traćenje resursa. Takođe, ovo je bila prilika da se sastanu i svi vodeći SIA timovi, odnosno nacionalne organizacije zahvaljujući kojima SIA funkcioniše i raste.

Brojke

Od 2015. godine Razlivalište je organizovalo 83 SIA radionice u 12 gradova Srbije, kroz koje je prošlo više od 1200 mladih ljudi. U sklopu promocije održano je 7 događaja u saradnji sa različitim fakultetima i habovima, gde smo govorili o svom radu, ali najpre predstavili projekte koji su nastali i rade sa socijalnom misijom, pred oko 350 ljudi.

U istom periodu je na SIA Serbia konkurs stiglo 103 aplikacije, od kojih je 33 izabrano za učešće u tromesečnoj inkubaciji, odnosno finalu takmičenja. Ukupna količina novca izdvojena za finansijske nagrade za najbolje ideje konkursa počevši od 2015. godine iznosi 18.000 evra.

Globalni SIA Impact Report za 2018. godinu možete pogledati na slajdu pored.

Ema Stepanović

Koordinatorka SIA projekta

Koordinatorka SIA projekta je Ema Stepanović, kojoj možete pisati na ema.stepanovic@razlivaliste.org

Saznajte više na zvaničnom SIA Serbia sajtu, FB stranici i Instagramu!